mercoledì 17 dicembre 2008

Marco Olmo non conosce confini!

Che ci fosse un enorme interesse per il "personaggio" Marco Olmo già lo sapevamo, così come avevamo constatato che questo interesse va al di là dei confini nazionali.
Non ci aspettavamo che in alcuni paesi, come l'Ungheria o la Repubblica Ceca, Marco Olmo fosse un vero e proprio idolo.
Ne abbiamo avuto conferma dal gran numero di post apparsi su siti internet e blog di questi paesi.

da http://futo.blog.hu/ ... a voi la traduzione! :)

Marco Olmo szegény olasz családból származó jámbor, ma 60 éves férfi. Ultrafutó. Nincsen dietetikusa, edzője, menedzsere, akármije. Eredményei vannak, 2006-ban és 2007-ben, közel 60 évesen ő nyerte meg a Futóblog divjein korábban már megismert "Ultra-Trail du Tour du Mont-Blanc" futóversenyt.

Aki nem ismerné, annak egy gyors összefoglaló: Chamonix-ből kiinduló, Mont-Blanc körbefutását megcélzó futóversenyről van szó. Az első verseny 2003-ban indult, a táv majdnem 160 km, a szintkülönbség 8500 m. Három országban húzódik az útja: Franciaországban, Olaszországban és Svájcban. A nagyon jók 21 óra alatt teljesíteni tudják a távot, a legtöbb indulónak mintegy 30-45 órára van szükség ehhez.

Érdekes módon Marco Olmo vesztesnek tartja magát az életben. Ennek ellenére mégis kétszer megnyerte már ezt az elképesztő versenyt. Ha megnézzük a videón, kimondottan bénán fut: nyakba ragasztott vállal, rugalmatlan felső testrészzel.

A történetéről dokumentumfilm készül, ami jóval tovább mutat annál, mint hogy egy versenyző felkészülését lássuk egy teljességgel értelmetlen versenyre. Marco Olmo nem sztár, egy egyszerű ember, akinek talán már nem lesz több nagy dobása az életben.


da http://kispad.hu/blog/200810/marco-olmo.html

Tegnap az alpesi fotóim mutogatása közben pont jókor akadtam bele Grafitember postjába, ahol megemlíti Marco Olmot, és a róla készülő dokumentumfilmet. Mint megtudtam, az UTMB egy extrém tájfutóterepfutó verseny, az indulók gyakorlatilag körbefutják a Mont Blanct, 160km, 9000 méter szint, egyhuzamban. Ezt nyerte meg 2006-ban és 2007-ben Marco Olmo, közel hatvan évesen. Persze nem akkor kezdte: például többször volt már dobogós a Marathon des Sables sivatagi versenyen is. Közben mindent maga csinál: nincs dietetikusa, edzője, űrtechnikás felszerelése, semmi. Fut.
A traileren látható, hogy boldog ember lehet, tudjátok, olyan, akinek mosolyra ráncosodik az arca. Marco Olmo Őszintén szólva engem annyira megfogott, hogy le is foglaltam a 2009-re igért filmet, ezzel is pénzelve kicsit a készítőket. Sajnos úgy látom, Magyarországra nem enged rendelni, megpróbálom lelevelezni velük, hogy megoldható legyen, és írok, ha van fejlemény. Megy az úgy látom mégis szépen.

Nessun commento: